exposiciónes
Sjon Brandsairships / luchtschepenbirds / vogelsgroceries / boodschappenreadymadesexpositions / tentoonstellingeninfo
Artilugios Bosquianos
affiche
Museo Lázaro Galdiano
Museo Lázaro Galdiano
El País
El País

foto's
balzaal
balzaal
wapenzaal
wapenzaal
vogels
vogels
nrfb
concert
opening
opening
museo
gebouwen

luchtschepen / dirigibles
Oca la Loca
Gavilán de Nuncamas
Escribana Hortelana
Rapaz Salado
Arrandajo Isleño

vogels / pájaros

pers / prensa
pers
pers
pers
pers
pers
pers
pers
Cuadros
pers
pers
pers
pers
pers
pers
pers
pers
pers
pers
pers
El País
El País
site museum
pers
pers
pers
pers
pers
pers
Ministerio de Educación y cultura
pers
pers
pers
Pictagram
Embajada
pers
pers
uitnodiging opening
Stadsnieuws
Nota de prensa
veretaling persbericht
persbericht Nederland
uitnodiging
programación primavera
nota de prensa
vertaling persbericht
El Corso
Instituto del Arte Contemporáneo
Ministerio de Cultura
Arte Informado
Ritmos21
El Distrito
Women ceo
Bosch Y Bosco journey starts
Bosch Y Bosco van start
 

Museo Lázaro Galdiano
Bosch Y Bosco
Jheronimus Bosch 500
Nederlandse Ambassade
Grosveld
 

PERSBERICHT

Bosch Y Bosco reis start op 1 april 2016

‘De Tuin der Lusten bevlogen’

’s-Hertogenbosch, 29 March 2016

Op 1 april 2016 start Bosch y Bosco een reis naar het verleden en de toekomst van het Europa van Jheronimus Bosch. Het programma volgt de reis die het beroemde drieluik Tuin der Lusten aflegde van ’s-Hertogenbosch, waar het geschilderd werd, via Breda, Brussel en San Lorenzo naar Madrid,waar het zich nu bevindt. Onderweg gaan kunstenaars, geschiedkundigen, educatieve en culturele instanties met elkaar in dialoog en verkennen ze het universum van Bosch. Bosch y Bosco is een uniek, international cultureel uitwisselingsproject dat verleden en toekomst verbindt en zo nieuwe culturele lijnen trekt in Europa.

Partners onderweg
Meerdere dragers van het drieluik maken de reis naar Madrid en terug. Een van hen is de hedendaagse beeldend kunstenaar Sjon Brands. Zijn expositie ‘Vreemde vogels onderweg’ geïnspireerd op Jheronimus Bosch zal te zien zijn in de verschillende steden waar het drieluik ooit gehangen heeft. Een andere drager is New Royal Flaminga Band, een trio dat in iedere stad een solist zal uitnodigingen die als het ware in de volgende stad het estafettestokje doorgeeft. Het Calefax Rietkwintet reist ook mee en treedt in verschillende steden op.

Pelgrimstocht naar verleden en toekomst van Europa
Bosch y Bosco onderzoekt in iedere stad onderwerpen die te maken hebben met de reis van het drieluik vanuit een historisch en hedendaags perspectief. Zo zal de Koninklijke Militaire Academie in Breda de militaire geschiedenis van de stad sinds Jheronimus Bosch belichten en onderzoeken hoe macht vandaag de dag wordt verbeeld. In Brussel wordt de hofcultuur onder de loep genomen en het belang van uiterlijk vertoon, verleiding en de Bourgondische moraal. In Spanje onderzoekt Bosch y Bosco wat het betekent en betekende om in Europa te reizen en biedt het een historisch perspectief op intellectueel eigendom.

Dorith van der Lee, een van de initiatiefnemers van het project: ‘We beschouwen deze reis als een pelgrimstocht naar Europa’s verleden en toekomst en kijken ernaar uit om de materiële en immateriële opbrengst ervan te presenteren aan de stadsgenoten van Jheronimus Bosch in oktober 2016’.

Ad ’s-Gravesande (Intendant Jheronimus Bosch 500): ‘Gekeken naar de grote diversiteit aan internationale partners die deelnemen aan Bosch y Bosco, kun je stellen dat het universum van Bosch ons nog steeds uitdaagt om onze intellectuele, culturele en artistieke kijk op de wereld bij te stellen. Een van de redenen om dit herdenkingsjaar te organiseren’.

Blog and documentaire
Bosch y Bosco zal gedurende de hele tocht een reisblog publiceren. Lumineus uit Breda zal bovendien een documentaire maken over de reis waarbij verleden en heden van Tuin der Lusten centraal zullen staan.

Programma Bosch Y Bosco
Zie: www.boschybosco.org

Noot voor de redactie
Jheronimus Bosch 500
Meer informatie over Jheronimus Bosch 500
+31 (0)73 687 56 90 - press@bosch500.nl – Beeld en video: www.bosch500/presskit

Bosch y Bosco
Meer informatie over Bosch y Bosco: www.boschybosco.org

Jheronimus Bosch 500 in 2016
Kom naar ’s-Hertogenbosch in 2016 en vier de thuiskomst van Jheronimus Bosch! Samen herdenken we Nederlands belangrijkste middeleeuwse schilder (ca. 1450-1516) met een uitgebreid internationaal feestprogramma: Jheronimus Bosch 500. Vol muziek en dans, theater en circus, games en experiences, onderzoek en restauratie. In ’s-Hertogenbosch en Brabant. En met de unieke overzichtstentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie; met naar verwachting 39 panelen, triptieken en tekeningen de grootste overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch ooit. Kom de ‘duvelsmaker’ bewonderen, zien, horen, meemaken! Ontdek zijn tijd en thema’s. In de stad waar Jheronimus vijfhonderd jaar geleden zijn wonderlijke meesterwerken vol illusies en hallucinaties, wonderlijke gedrochten en nachtmerries bedacht en creëerde: ’s-Hertogenbosch.

Bekijk het complete programma op www.bosch500.nl

(DOWNLOAD .PDF)

 
 
 
© Sjon Branðs [vrijdag 15 februari 2019 | Fryday, February 15th, 2019]
[home] > [tentoonstellingen/exhibitions] > [Artilugios Bosquianos] > [persbericht Bosch 500]