exposiciónes
Sjon Brandsairships / luchtschepenbirds / vogelsgroceries / boodschappenreadymadesexpositions / tentoonstellingeninfo
Artilugios Bosquianos
affiche
Museo Lázaro Galdiano
Museo Lázaro Galdiano
El País
El País

foto's
balzaal
balzaal
wapenzaal
wapenzaal
vogels
vogels
nrfb
concert
opening
opening
museo
gebouwen

luchtschepen / dirigibles
Oca la Loca
Gavilán de Nuncamas
Escribana Hortelana
Rapaz Salado
Arrandajo Isleño

vogels / pájaros

pers / prensa
pers
pers
pers
pers
pers
pers
pers
Cuadros
pers
pers
pers
pers
pers
pers
pers
pers
pers
pers
pers
El País
El País
site museum
pers
pers
pers
pers
pers
pers
Ministerio de Educación y cultura
pers
pers
pers
Pictagram
Embajada
pers
pers
uitnodiging opening
Stadsnieuws
Nota de prensa
veretaling persbericht
persbericht Nederland
uitnodiging
programación primavera
nota de prensa
vertaling persbericht
El Corso
Instituto del Arte Contemporáneo
Ministerio de Cultura
Arte Informado
Ritmos21
El Distrito
Women ceo
Bosch Y Bosco journey starts
Bosch Y Bosco van start
 

Museo Lázaro Galdiano
Bosch Y Bosco
Jheronimus Bosch 500
Nederlandse Ambassade
Grosveld
 

VERTALING PERSBERICHT MUSEO LÁZARO GALDIANO [24 MEI 2016]

De Boschiaanse constructies van Sjon Brands ontschepen in het Museum Lázaro Galdiano

► Bosch en Bosco is een initiatief dat zich richt op het stimuleren en ondersteunen van culturele projecten die de reis volgen die de 'Tuin der Lusten' ooit maakte van 's-Hertogenbosch naar Madrid. Het geheel maakt deel uit van het vijfde eeuwfeest van de dood van Jheronimus Bosch, georganiseerd door de stichting Jheronimus Bosch 500 in Nederland. Zij brengen de tentoonstelling 'Artilugios bosquianos' van de hedendaagse kunstenaar Sjon Brands (Tilburg, 1948) naar het Museum Lázaro Gladiano, te zien vanaf 2 juni aanstaande.

►Een andere activiteit met betrekking tot deze reis is de feestelijke opening op 2 juni om 12 uur met een gratis concert van de New Royal Flaminga Band in de balzaal van het Museum. Dit gezelschap baseert zich op thema's van componisten van de tijd van Jheronimus Bosch.

►'Artilugios bosquianos: Sjon Brands', voor het eerst tentoongesteld in ons land, wordt ondersteund door de Nederlandse Ambassade en omvat meer dan een dozijn hedendaagse stukken geïnspireerd door het artistieke genie van Jheronimus Bosch. Deze tentoonstelling blijft trouw aan de essentie van de middeleeuwse verhalende traditie in een surrealistisch en dadaïstisch uiterlijk, zegt Amparo Lopez, hoofdconservator van het Museum Lázaro Galdiano en curator van de tentoonstelling.

  Madrid, 24 mei 2016. 'Bosch en Bosco' begon haar reis naar het verleden en heden van Bosch op 1 april 2016. Het programma volgt de route van het beroemde drieluik de 'Tuin der Lusten' (1490-1500) vanaf 's-Hertogenbosch waar het werk werd geschilderd, via Breda, Brussel, San Lorenzo del Escorial, naar Madrid, een reis die 500 jaar duurde. In 2016 wil Bosch Y Bosco de tocht van dit buitengewone kunstwerk herdenken door kunstenaars, historici, politieke, educatieve en culturele instellingen te betrekken bij een culturele uitwisseling rond de figuur van Jheronimus Bosch om al doende heden en verleden met elkaar te verbinden.

Twee activiteiten die worden uitgevoerd in het Lázaro Galdiano Museum als onderdeel van de Jheronimus Bosch 500 activiteiten georganiseerd door Bosch en Bosco zijn: 'Artillugios bosquianos' van de kunstenaar Sjon Brands, opening 2 juni aanstaande , en het concert van de New Royal Flaminga Band dat op dezelfde dag worden gehouden. Deze band bestaat uit Jan Wirken (drums) (initiatiefnemer van de band), Eric van der Westen (bas) (componist, zes albums, eigen platenlabel) en Martin Fondse (piano) (bekend componist op het gebied van jazz en hedendaagse muziek). Het gezelschap zal in de balzaal van Museum Lázaro Galdiano Museum thema's uit de vijftiende eeuw, uit de tijd van El Bosco ten gehore brengen. Die dag een gastsolist deelnemen, zoals in elke stad die deel uitmaakt van deze route. De band heeft al opgetreden in Tilburg, Breda en Brussel en keert na Madrid en Gent weer terug in 's-Hertogenbosch.

'Artilugios bosquianos' is een tentoonstelling van vreemde en weelderige vogels, een zwevend rijk aan veren, theefilters, lampen, flessen, schakelaars, luciferdoosjes, tandwielen, borstels, gordijnringen, bougies, schedels en meer, volgens de curator van de tentoonstelling.

De Nederlandse kunstenaar Sjon Brands (Nederland, 1948) maakt dadaïstische paradijsvogels en groteske gevleugelde luchtschepen met materialen die hij thuis vindt of in de keuken van zijn moeder, op het werk, op rommelmarkten en met dingen die zijn vrienden komen brengen. Naast Bosch werd de kunstenaar beïnvloed door de Duitse Dada kunstenaar Kurt Schwitters (1887-1948), bekend om zijn collages en assemblages gemaakt van afvalstoffen (Merzbau) en zijn dada-gedichten, maar ook door kunstenaars als Dali en Magritte. Zijn creatieve proces, legt hij uit, vloeit voort uit een voortdurende aandacht, zowel in zijn atelier, zijn tuin en zijn omzwervingen door de straten van de stad. De vogelbeelden in de verschillende kamers van Museum Lazaro Galdiano vormen een reeks kleurrijke karikaturen van ons bestaan, een bos vrolijke menselijke ondeugden die soms het leven ingewikkeld maken, maar ongetwijfeld de moeite waard, onthult Sjon Brands. Het zijn beelden die rechtstreeks uit het surrealistische reservaat van Jheronimus Bosch lijken te vliegen, voegt Amparo Lopez daar aan toe. De stukken van deze artiest gaan een relatie aan met werken van de Lázaro Collection, zoals het Visioen van Tondal, onlangs toegeschreven aan het atelier van Jheronimus Bosch.

De kunstenaar hoopt het publiek te verrassen en dat de tentoongestelde werken de eigen fantasie en verbeelding aanspreken. Na de de expositie in het Museum Lázaro Galdiano reist de tentoonstelling naar het Jheronimus Bosch Art Center in 's-Hertogenbosch en in 2017 naar Zuid-Afrika.

De tentoonstelling loopt van 2 juni tot 11 september 2016, en is, zoals Amparo Lopez zegt “Dada-kunst met een ondertoon en poëzie die ons dichter bij de figuur van El Bosco brengt”. Op 2 juni, de openingsdag, brengt 'New Royal Flaminga Band' om 12:00 uur een gratis concert met melodieën van componisten uit de tijd van de Bosco in de balzaal van het Museum Lázaro Galdiano.

Kortom, deze tentoonstelling en het concert is een ode aan de boscomanía waarbij zich het Museum Lázaro Galdiano aansluit in dit jaar 2016.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Tentoonstelling: Artilugios bosquianos: Sjon Brands
Conservator: Amparo López
Organisatie: Stichting Jheronimus Bosch 500, stichting Bosch y Bosco en het Museo Lázaro Galdiano
In samenwerking met: de Nederlandse Ambassade in Madrid
Data: Van 2 juni tot en met 11 september 2016 (opening 2 juni 2016)
Plaats: Museo Lázaro Galdiano, Calle de Serrano 122, Madrid
Bezoek bij de toegang van het museum inbegrepen (toegang 6€).
Concert: 2 juni om 12.00 uur, balzaal van het museum (toegang vrij tot de zaal vol is)
Twitter #ArtilugiosBosquianos
 
Museo Lázaro Galdiano: C/ Serrano 122. 28026 Madrid.
Openingstijden: Dinsdag tot zaterdag van 10 tot 16.30 uur, zondag tot 15.00 uur, maandag gesloten.
Meer infromatie: www.flg.es

 

 
 
 
© Sjon Branðs [vrijdag 15 februari 2019 | Fryday, February 15th, 2019]
[home] > [tentoonstellingen/exhibitions] > [Artilugios Bosquianos] > [vertaling persbericht]