Sjon Brands
Divertimenti
Sjon Brandsairshipsbirdsreadymades'Groceries'Divertimentiexpositionsinfo  
Jardin de Tendresse
Jardin de Tendresse
 
in development
Jardin de Tendresse
free maria!

in development
Jardin de Tendresse
 
  ‘Jardin de Tendresse’ (Tuin der Liefkozingen) (bewegende installatie / in ontwikkeling / verwacht 2020)
   
   De ‘Jardin de Tendresse’ wordt een speelse ‘exposition dansante’, uitgevoerd in alledaagse gebruiksvoorwerpen en bijeengescharrelde Barbie’s. Het is een onbevangen feest van beweging en aanraking. Van tederheid en kwetsbaarheid. Of zoals Lucebert ooit zei: “Alles van waarde is weerloos, wordt van aanraakbaarheid rijk en aan alles gelijk.”

   Deze installatie in ontwikkeling refereert aan het beroemde drieluik de ‘Tuin der Lusten’ van Jheronimus Bosch (’s-Hertogenbosch ± 1485, Museo del Prado Madrid), aan dansen uit vervlogen tijden (dodendansen, de Moresca, vruchtbaarheidsdansen, meidansen) en aan het ontstaan en ontwikkeling van jaarlijkse feestdagen, kermis en carnaval.
 
   Was het prachtige schilderij van Jeroen Bosch nog een aantrekkelijke waarschuwing tegen menselijke begeerte, door de eeuwen heen trokken kerkelijke en wereldlijke leiders vurig ten strijde tegen de zinnelijkheid van dansen en feesten, waarbij vooral vrouwen het met hun “ongetemde driften” als gevaar voor de samenleving moesten ontgelden.
 
   Ook nu nog worden tepels afgeplakt, borsten op de schilderijen van Rubens geweerd of geblurd wat maar enigszins ‘aanstoot’ zou kunnen geven, met name vrouwelijk bloot. Niet door de zedenmeesters van voorheen, maar door de censuur van Facebook, Google, c.s. Naaktheid wordt verward met seksualiteit en seks wordt en passant verdacht gemaakt.
 
   Waar zijn we mee bezig? Wat is er mooier dan het menselijk lichaam? Wat is er verkeerd aan verliefd zijn, aan je aangetrokken voelen tot het lichaam van een ander, aan vrijen, aan aanraking, aan tederheid? Kunnen we ons bevrijden van valse schaamte, van preutsheid, van de vrees voor ons eigen lichaam? Heeft angst de mens ooit iets goeds gebracht?
 
   -/-
 
   ‘Jardin de Tendresse’ is een voorgenomen experiment met bewegende beelden, iets waarvoor ik steeds teruggedeinsd ben omdat beweging techniek impliceert en techniek mij zodanig in beslag kan nemen dat dit ten koste kan gaan van de vorm van mijn werk. Het wordt misschien wel tijd om deze schroom te overwinnen en te kijken waartoe dit leidt.
 
   ‘Jardin de Tendresse’ is, blijkt achteraf, mede voortgekomen uit ‘Ménage au Bois’, een spontaan filmpje uit 2016, als een ambivalent kunstwerk, als satire, als persiflage op mijn eigen werk, als etalage van mijn eigen beperkingen. Op verzoek kan ik u de link naar dit filmpje toesturen.
 
 
[home]
 > [divertimenti] > [jardindetendresse]
 
© Sjon Branðs [dinsdag 1 oktober 2019 | Tuesday, October 1st, 2019]