Sjon Brands
exhibitions / tentoonstellingen
Sjon Brandsairshipsbirdsreadymades'Groceries'Divertimentiexpositionsinfo
Bosch Y Bosco
New Royal Flaminga Band

foto's
Return to Present
foto
foto
foto
foto
foto
foto


Bosch Y Bosco
Grosveld
 

‘R E T U RN | T O | P R E S E N T’
Musikaal-visuele improvisatie ‘New Royal Flaminga Band’ op een beeldcollage van Sjon Brands
Groot Podium Sint Jacobs tijdens de Gentse Feesten, Gent, 18 juli 2016 20:30 uur

Muzikaal-visuele improvisatie ‘New Royal Flaminga Band’ op een beeldcollage van Sjon Brands

Return to present’ is een muzikaal-visuele improvisatie waarbij de ‘New Royal Flaminga Band’ live gaat improviseren op beeldmateriaal dat door de Nederlandse kunstenaar Sjon Brands wordt aangeleverd. De band en de kunstenaar hebben elkaar leren kennen tijdens de ‘Bosch-Y-Bosco’-tour door Europa, een cultureel uitwisselingsproject dat de route van de ‘Tuin der Lusten’ van de schilder Jheronimus Bosch volgt. Tijdens deze reis in het kader van Jheronimus-Bosch-500-jaar zijn zij ertoe gekomen elkaar creatief uit te dagen in de geest van de nog steeds tot de verbeelding sprekende schilder. Deze spontane samenwerking vindt zijn belag op de Gentse Feesten van 2016.

De ‘New Royal Flaminga Band’ bestaat uit Martin Fondse (componist/piano), Erwin Vann (gastsolist/saxofoon), Eric van der Westen (contrabas) en Jan Wirken (drums). Het gezelschap volgt dezelfde weg als de hofkapel van de koning van Spanje in de zestiende eeuw met als basismateriaal melodieën en harmonieën van componisten uit de tijd van Jheronimus Bosch (Johannes van Ockeghem / Jacob Obrech). Zonder koning weliswaar, maar wèl met gastsolisten uit iedere stad onderweg. In Gent is hiervoor Erwin Vann, één van de belangrijke stemmen van de Belgische jazzscene, uitgenodigd.

Sjon Brands maakt dadïstische paradijsvogels en groteske gevleugelde luchtschepen, beelden die regelrecht uit het surrealistisch rariteitenreservaat van Jheronimus Bosch lijken te fladderen. Tijdens de ‘Bosch-Y-Bosco’-tour wordt zijn werk vertoond in musea in Nederland en Spanje. Het beeldmateriaal dat hij voor dit project aanlevert is een collage van bewegende fragmenten van de ‘Tuin der Lusten’ uit het Museo del Prado èn filmbeelden van zijn eigenaardige luchtschepen en vogels. Met deze beelden hoopt de kunstenaar de muzikanten uit te dagen tot nieuwe hoogten in dit bijzondere en oorspronkelijke concert.

Return to present’: muzikaal-visuele improvisatie ‘New Royal Flaminga Band' op een beeldcollage van Sjon Brands. Maandag 18 juli 2016, 20.30 uur. Gentse Feesten, Groot Podium Sint Jacobs, Gent.

L'Enfer des Enfers
Alma Ausente
Zevende Hemel
Lauf der Dinge
stills
La Petite Mort
 
 
 
© Sjon Branðs [woensdag 1 maart 2023 | Wednesday, March 1st, 2023]
[home] > [tentoonstellingen/exhibitions] > [Return to Present] > [01]