Sjon Brands
Divertimenti
Sjon Brandsairshipsbirdsreadymades'Groceries'Divertimentiexpositionsinfo  
Jardin de Tendresse
Jardin de Tendresse
filmpjes/movies
foto’s/photos
poster
Metropolitan Museum Tilburg
uitnodiging
persbericht
 
‘Jardin de Tendresse’
Jardin de Tendresse

   ‘Jardin de Tendresse’ is een speelse ‘exposition dansante’, uitgevoerd in bewegende assemblages van alledaagse gebruiksvoorwerpen en speelgoed. Een onbevangen feest van aanraking, van tederheid en kwetsbaarheid. “Alles van waarde is weerloos, wordt van aanraakbaarheid rijk en aan alles gelijk.” (Lucebert)

   De installatie refereert aan het beroemde drieluik de ‘Tuin der Lusten’ van Jheronimus Bosch (± 1485, Museo del Prado, Madrid), aan dansen uit vervlogen tijden en aan het ontstaan en ontwikkeling van jaarlijkse feestdagen, kermis en carnaval. Was het schilderij van Bosch nog een aantrekkelijke waarschuwing tegen onze begeerte, door de eeuwen heen trokken kerkelijke en wereldlijke leiders vurig ten strijde tegen de zinnelijkheid van dansen en feesten, waarbij vooral vrouwen met hun “ongetemde driften” het als gevaar voor de samenleving moesten ontgelden. Maar ook nu worden nog tepels afgeplakt, borsten op de schilderijen van Rubens geweerd of alles geblurd wat maar enigszins ‘aanstoot’ zou kunnen geven, vooral vrouwelijk bloot. Niet door de zedenmeesters van weleer, maar door de censuur van onze ‘moderne’ sociale media. De schoonheid van het lichaam wordt verward met seksualiteit en en passant verdacht gemaakt.

   Hier vindt u ter introductie een aantal videocollages en fotoreportages van beelden die deel uit maken van de nieuwe tentoonstelling ‘Jardin de Tendresse’. Deze zomer te zien:

   ‘Metropolitan Museum | Tilburg’, Stedekestraat 15, Tilburg, 12 juni t/m 13 september 2020

 
   
[home]
 > [jardindetendresse]
 
© Sjon Branðs [zaterdag 1 januari 2022 | Saturday, January 1st, 2022]